בחירת הסחלב
כאשר אתם בוחרים סחלב במשתלה, חשוב לעשות זאת במקום בו ישנו צוות מקצועי אשר יכול להסביר לכם על התנאים הדרושים לזן שאתם רוכשים וטיפים לגידול.
לגבי בחירת הצמח: בחרו בסחלב הנמצא בכלי גידול פרופורציונלי, מערכת שורשים מפותחת, עלים בצבע ירוק רענן וללא שום מזיקים ומחלות נראות לעין.
בחרו באחד עם עמוד פריחה שעדיין כולל ניצני פריחה ולא פרח במלואו.
ישנם זנים מסוימים של סחלבים המומלצים למגדלים מתחילים. כמו למשל: סחלב קטליאה, פאלנופסיס ופפיופדיליום.
הטמפרטורה המתאימה לסחלב
על מנת ליהנות מצמחים בריאים ופריחה יפה חשוב לתת לסחלב את הטמפרטורה המתאימה.
קחו בחשבון שהסחלבים מגיעים בדרך כלל מהמדינות הטרופיות, אך לא רק סחלבים נמצאים במדינות שונות בעולם.
חשוב להכיר את זן הסחלב שאתם מגדלים ובהתאם לכך להעניק לו את הטמפרטורה המתאימה. בדרך כלל טווח הטמפרטורות של 18 – 24 מעלות הוא הטווח האידאלי.
לחות
ברמת העיקרון סחלבים אוהבים לחות גבוהה. עבור רוב הסחלבים לחות בין 40%-70% היא הרמה האידאלית.
נכון שישנם סחלבים המגיעים מאזורים יבשים יותר, אך גם הם אוהבים את הלחות. ובטבע, בתקופות בהן הם מקבלים לחות גבוהה מבריזת הים, אלו הן התקופות שהם פורחים.
כך שגם אם הסחלב שלכם הוא מאזורים יבשים יותר, הוא לא יתנגד ללחות גבוהה.
מהבחינה הזו בישראל בדרך כלל ישנם אחוזי לחות גבוהים, בעיקר באזורי החוף. אם אתם מגדלים באזורים אחרים חשוב מאוד לנטר את הלחות בסביבת הגידול, ובמידת הצורך ניתן להשתמש ביומידור.
ישנן דרכים אחרות להוסיף לחות, כמו למשל באמצעות הוספת צמחים לסביבת הגידול. תוכלו לעשות זאת באמצעות שרכים או צמחים אחרים.
או מגשים עם מים בסביבת הגידול, התנדפות המים תעלה את הלחות. כדאי גם לרסס מים על הסחלב במהלך ההשקיה, זה גם מסייע להעניק לצמח את הלחות.
שמש ואור
הסחלבים צריכים אור כמובן, אך בדרך כלל הם צמחים המסתתרים להם בין העצים הרחק מהשמש הישירה. כך שיש להקפיד על סביבה מוארת ללא שמש ישירה.
בדרך כלל הסחלבים יכולים לאותת לכם מתי חסר להם אור. בחוסר אור העלים שלהם משנים את צבעים לירוק כהה יותר.
יש לציין שלא כל הסחלבים זקוקים לאותה עצמת אור. ישנם זנים הגדלים על צמרות עצים ורגילים להיחשף לכמויות גדולות יחסית של אור.
אך ישנם גם את עלה שממש נמצאים בחשכת היער והם זקוקים למעט אור. לצורך הדוגמה סחלב מסוג דנדרוביום זקוק לעצמת אור בינונית עד גבוהה.
אך סחלב מסוג מסדווליה זקוק לעצמת אור נמוכה. חשוב להכיר את זו הסחלב ודרישות האור שלו.
לגדל בבית או בחוץ
השאלה האם לגדל את הסחלב בבית או בחוץ תלויה בעיקר בתנאי הסביבה. השאיפה לתת לסחלב את התנאים שאליהם הוא רגיל.
למשל אם אתם גרים באזור קר מידי, גידול בחוץ יכול להיות בעייתי ולכן עדיף בבית או בחממה.
בכל אחד מהמקרים עליכם לבחון את התנאים הסביבתיים מבחינת לחות, אור וטמפרטורה ולראות היכן הצמח יוכל לקבל את התנאים האידאליים.
בחירת מצע הגידול
רבים ממיני הסחלבים שתפגשו בארץ הם זנים בעלי שורשי אוויר. בטבע הם נאחזים בענפי עצים ושורשיהם נתלים באוויר. בצורה זו הם סופגים את הלחות מהאוויר.
מסיבה זו איננו יכולים לשתול אותם באדמה כמו כל צמח רגיל. השורשים זקוקים למצע מיוחד המאפשר להם לספוג את הלחות, אך אינו חונק אותם ואינו גורם להם לריקבון.
ישנם מצעי גידול שונים המותאמים לצרכים אלו. למשל רבים משתמשים בטופ. זהו פתרון זול ויעיל, אך עלול לפצוע את שורשי הסחלב בכל התעסקות.
ישנם גם פתרונות המבוססים על קליפות עצים. אם השתמשתם במצע טופ, רצוי גם להוסיף קוקוס גרוס או ספגנום על מנת להעלות את הלחות במצע הגידול.
עציץ הסחלב
מכיוון שגם שורשי הסחלב משתתפים בתהליך הפוטוסינתזה מומלץ לגדל אותו בעציץ שקוף. כך הם ייחשפו לאור. חשוב מאוד שלעציץ יהיה פתח ניקוז בתחתית.
אם תוכלו למצוא עציץ אם פתחי ניקוז בצדדים זה עוד יותר טוב. ישנם עמיצי טרה קוטה המכילים פתחים גדולים המאפשרים גם כניסת אור.
שאלה נוספת היא לגבי גודל העציץ. אל תשתמשו בעציץ גדול מידי. זה בסדר שכל שורשי הסחלב ממלאים את העציץ.
עציצים גדולים מידי יכללו יותר מידי מצע גידול, דבר שעלול לגרום ליותר מידי הצטברות מים.
סחלב אוהב חומציות
בהמשך למצע הגידול, יש לקחת בחשבון את נושא החומציות. לחומציות ישנה השפעה על היכולת של הסחלב לספוג את המינרלים באמצעות שורשיו.
הסחלבים אוהבים חומציות והרמה המומלצת היא בטווח של 5.5Ph-6.5Ph. ערכים גבוהים או נמוכים מזה יפגעו ביכולת הסחלב לספוג חומרים מזינים.
רמת החומציות עשויה להיות מושפעת ממצע הגידול, המים והדישון. לכן הפתרון המשקלל את כולם ביחד הוא מדידת החומציות במים אשר עברו דרך כל מצע הגידול הכולל גם את הדשנים.
שימוש בנייר לקמוס הוא האמצעי הזול ביותר למדידת חומציות. חומציות מצע הגידול יכולה להשתנות לאורך זמן כתוצאה מהפירוק של החומר האורגני, לכן יש לבדוק מידי פעם את החומציות.
דישון סחלבים
בכל הנוגע לשימוש בדשנים חייבים להיות מאוד זהירים. הסחלבים אוהבים שמדשנים אותם אך חשוב להקפיד בדשנים המותאמים לסחלבים.
כיום ניתן למצוא מוצרי דישון העונים על צורכי המינרלים של הסחלבים ושומרים על רמת החומציות הנכונה. בחורף אין צורך לדשן, בשאר השנה יש לעשות זאת בקביעות.
הדרך הנוחה ביותר היא באמצעות דשנים אותם ניתן לערבב עם מי ההשקיה. כמו כן חשוב לשטוף את מצע הגידול מהמלחים, לאחר 4-5 מחזורי דישון יש להשקות רק במים על מנת לשטוף את המלחים.
חשוב לבדוק את הוראות השימוש של כל מוצר שבו אתם משתמשים, גם עודף דישון פוגע בצמחים.
השקיה מדודה
בתור כלל אצבע, עדיף פחות מידי מאשר יותר מידי. חשוב תמיד שהכלי יהיה מנוקז. עודף השקיה והצטברות של מים יגרמו לריקבון שורשים.
בדרך כלל יש להשקות אחת לשבוע ולא להציף את השורשים. אך ניתן לבדוק עם האצבע את לחות המצע ולהשקות רק כאשר הוא יבש. המטרה שהמצע יהיה לח ולא רטוב.
אם אינכם בטוחים לגבי הלחות, פשוט חכו עוד יום ואז השקו.
גיזום עמוד התפרחת
לאחר שעמוד הפריחה של הסחלב מתחיל להצהיב חשוב לגזום אותו. כך תוכלו לעודד את התפתחות הסחלב ועמוד פריחה חדש. גזמו את עמוד הפריחה קרוב לבסיס, 1-2 סנטימטר.
אם הסחלב אינו מצמיח עמוד פריחה חדש, זהו יכול להיות סימן למחסור באור.
מצד שני יש לזכור כי דרושה סבלנות, עמוד פריחה יוצא פעם ב 8 -12 חודשים. צמחים צעירים זקוקים להגיע לבגרות של שנתיים שלוש לפני שיפרחו.
הרביית הסחלב
במקרים רבים עמודי הפריחה מתחילים להצמיח ניצנים של צמח חדש הצומח מתוך עמוד הפריחה. לאט לאט הוא מתחיל להצמיח עלים וגם שורשים.
וכאשר השורשים שלו מגיעים לגודל של כ 10 סנטימטר תוכלו להוציא אותו ולהעבירו לעציץ משל עצמו.
חתכו אותו באמצעות סכין סטרילית. לאחר שהוא נשתל בעציץ חדש ידרשו כשנתיים שלוש עד שיגיע לבגרות ויתחיל לפרוח.
גידול סחלבים מזרעים נחשב למאתגר במיוחד. יש צורך לתת לזרעים תנאים מאוד מיוחדים הזהים לתנאים שהם רגילים לקבל בטבע. הם לא מגלים גמישות בנושא ולכן אחוזי ההצלחה נמוכים.
העתקת הסחלבים
פעם בשנה עד שלוש שנים יש לשתול את הסחלב מחדש על מנת לספק לו מצע גידול חדש ועשיר במינרלים ולסייע להתחדשות השורשים. עשו זאת לאחר גיזום עמוד הפריחה.
שילפו את הסחלב בעדין מהכלי שבו הוא נמצא. השתמשו באצבעות על מנת לשחרר אותם בעדינות. אם תראו חלקי שורש מתים הסירו אותם.
מלאו עציץ חדש במצע גידול ושתלו בעדינות את הסחלב. השקו אותו לאחר מכן. כל ההתעסקות עם השורשים צריכה להיעשות בעדינות.
אוורור הצמח
זרימת אוויר היא דבר חשוב עבור הסחלבים. אין זה אומר שהם צריכים רוחות חזקות, אלא פשוט תנועת אוויר. ללא זרימה טובה של אוויר הצמח יכול לסבול מהתפתחות של פטריות שונות.
זרימת אוויר יכולה גם להגדיל את הסבילות של הסחלב לאור חזק מידי. אם אתם מגדלים סחלבים בבית, חלון פתוח יסייע לזרימת האוויר.
אם בתקופת החורף החלון סגור תוכלו להשתמש במאוורר על מהירות נמוכה.
התמודדות עם מזיקים
ישנם מזיקים שונים העלולים לפגוע בסחלב. חשוב לזהות אותם ולטפל בהתאם. חלקם יונקים את מוהל הצמח ואחרים לעוסקים אותו. למשל כנימות, תריפסים וקרדיות עשויים לתקוף את הסחלב.
הם גורעים ממנו חומרים מזינים, נוזלים וכלורופיל ופוגעים בהתפתחותו. תכולו למצוא במשתלות תכשירים טבעיים אשר יסייעו לכם להתמודד עם מזיקים אלו.
לצורך התמודדות עם כנימות ניתן אפילו לשטוף את הצמח בסבון כלים. יש לשים כפית סבון כלים בדלי מים ולרחוץ את הצמח. לאחר מכן לשטף את הצמח היטב משאריות הסבון.
מומלץ לעשות זאת בשעות הבוקר על מנת לאפשר לצמח להתייבש במהירות במהלך היום. גם חלזונות וחרקים מכרסמים עשויים לאכול את עלי הסחלבים, בעיקר כאשר אתם מגדלים בחוץ.
הסרה ידנית של המזיקים יכולה לפתור את הבעיה. שימו לב כי בדרך כלל הם פעילים בשעות הלילה.
התמודדות עם פטריות
פטריות המופיעות כנקודות שחורות על אלי הסחלב הן אחד המפגעים השכיחים בקרב הסחלבים. ישנן גם פטריות הגורמות להשחרת העלים מהקצה ועד הבסיס של העלה.
ניתן להתמודד עם פטריות באמצעות ניגוב העלים בנוזל המבוסס על סודה לשתייה ושמן גננות. השתמשו בכפית סודה לשתייה לליטר מים והוסיפו כחצי כפית שמן גננות. נגבו את האזורים הנגועים.