נענע
נענע הוא צמח מושלם לעשות ממנו חליטה וגם לשדרג סוגים אחרים של תה. ניתן להשתמש בנענע גם למגוון משקאות מרעננים ואפילו משקאות אלכוהוליים.
הנענע היא צמח ידוע ברפואה המסורתית והיא נחשבת כמסייעת להתמודדות עם בחילות, הורדת חום, גזים, כאבי ראש וצרבת היריון.
קל לגדל נענע בעציץ בבית וגם בגינה. הנענע אוהבת שמש, אך יכולה לגדול גם בתנאי צל חלקי. חשוב להקפיד על אדמה לחה ומאווררת היטב.
לואיזה לימונית
הלואיזה ידועה בטעמה הלימוני העדין. ניתן להשתמש בה לחליטות תה, להוסיף לתבשילים ואפילו להכין קינוחים מעניינים.
הלואיזה מסייעת להתמודדות עם בעיות במערכת העיכול ולהורדת חום. מיוחסות לה גם תכונות אנטי ויראליות, היא מחטאת ומכייחת ולכן מומלצת למצבי צינון.
הלואיזה אוהבת הרבה מים, אך חשוב להקפיד על אדמה אוורירית עם ניקוז טוב. ניתן לגדל לואיזה גם בבית וגם בגינה. היא אוהבת חום ושמש ישירה. היא רגישה לקור לכן לא מומלץ לשתול אותה בתקופת החורף.
רוזמרין
לרוזמרין יש ריח נעים וטעם חזק. הוא משמש כחומר ממריץ המעלה את לחץ הדם ולכן יכול לשמש גם כתחליף לקפה. ניתן לשלב אותו בתבשילים ומאפים וטעמו נחשב לדומיננטי ומעט מריר.
לרוזמרין תכונות נוגדות חמצון ונוגדות דלקות ונחשב לטוב ויעיל במניעת התנוונות המוח.
זהו צמח חזק ואף שתלטן. ניתן לגדל אותו בקלות בגינה והוא שורד גם במצבי יובש. ניתן לשתול אותה גם בגינה וגם בעציץ, אך קחו בחשבון את תכונותיו השתלטניות.
הוא אוהב שמש מלאה והעונה המומלצת לשתילה היא האביב.
סטיביה
שיח רב שנתי ירוק הידוע בעיקר בזכות מתיקותו הרבה. לכן הוא משמש בתור ממתיק טבעי המחליף את הסוכר וישנם מוצרים רבים המבוססים על הצמח.
ניתן להכין מהסטיביה חליטות תה או להוסיף אותה בתור ממתיק למשקאות אחרים. יש לצמח גם נטייה למרירות לכן לא מומלץ לבצע חליטות ממושכות.
מבין תכונות הצמח הוא נחשב למסייע באיזון רמות הסוכר והפחתת לחץ דם.
הסטיביה גדלה היטב באדמה חומצית ומנוקזת, אין להרבות בהשקיה. היא אוהבת אור אך כדאי להימנע משמש מלאה המעודדת פריחה. במידה וישנה פריחה מומלץ להסיר את הפרחים. הצמח רגיש לקרה.
זוטה לבנה
לזוטה הלבנה ריח חזק טוב. היא יכולה להתווסף לסוגים שונים של תה ולשדרג את הטעם. כמו כן היא משמשת לבישום בגדים והרחקת עש, פשוט הניחו כמה ענפים בארון הבגדים.
לצמח מיוחסות סגולות המסייעות לטיפול בכאבי בטן, חיזוק הגוף, שיעול, הצטננות, טיפול בדלקות עיניים, הפגת ריח רע ואפילו שמירה על ערנות באמצעות הרחת העלים.
זהו צמח הגדל בר בישראל ולכן הוא מתאים לאקלים הישראלי וקל לגדל אותו ללא צורך בתשומת לב מיוחדת. הצמח אוהב קרקע יבשה ויש להימנע מהשקיה יתרה.
היא גדלה בשמש מלאה או חצי צל. שימו לב שהצמח הוא בעל תכונת אללולופתיה האופיינית לצמחי מדבר, כלומר הוא משבש את צמיחתם של גידולים אחרים אשר יכולים להתחרות איתו על המים והמזון.
מליסה רפואית
המליסה מצטיינת בטעמה הארומתי ותמיד כיף להוסיף אותה לתה. יש לה טעם לימוני וניתן לשדרג איתה מאכלים שונים כמו סלטים וגבינות.
ברפואה העממית חליטות מליסה ידועות בהשפעתן המרגיעה ומיוחסות להן תכונות הנוגדות דיכאון ומשפרות את הריכוז. כמו כן יש לה תכונות נוגדות חמצון.
יש המשתמשים בעלי המליסה לצורך הרגעת עקיצות יתושים. תוכלו לגדל את הצמח בקלות בתוך הבית, היא אוהבת אזור מוצל ולח.
הימנעו משמש ישירה והקפידו על אדמה לחה. בגינה היא יכולה לסייע במשיכת דבורים מאביקות.
מרווה רפואית
אחד מסוגי המרווה הפופולריים לצורך הכנת חליטות תה. היא משמשת גם לתיבול וניתן להוסיף אותה לבשרים, גבינות ושדרוג של רטבים.
שמה מעיד על היסטוריה ארוכה של שימושים ברפואה המסורתית. נהוג להשתמש בה לצורך טיפול בדלקות גרון וחניכיים וריפוי פצעים באופן כללי.
היא סופחת גזים ולכן יכולה לסייע גם למערכת העיכול. היא נחשבת לבעלת השפעה חיובית על הזיכרון. זהו צמח רב שנתי אותו ניתן לגדל בתנאי שמש או חצי צל.
אם מגדלים אותו בעציץ חשוב להקפיד על ניקוז טוב. השקיה מרובה וחוסר ניקוז יגרמו לריקבון שורשים.
עשב לימון
עוד צמח מעולה לחליטות. בעל ניחוח לימוני וזהו מקור שמו. תוכלו גם להשתמש בעלים לצורך הכנת תבשילים בסגנון אסייאתי ומוקפצים.
צמח עשב הלימון עשיר בנוגדי חמצון ותכונות אנטי סרטניות. הצמח משפר את זרימת הדם, משתן ומגביר זיעה. ברפואת המזרח הרחוק משתמשים בו לצורך הורדת נפיחות וטיפול בחתכים ופצעים.
אם תרצו לגדל את עשב הלימון תוכלו לעשות זאת בקלות. זהו צמח חזק ואף שתלטן. הוא מגיע מהאזורים הטרופיים ולכן הוא אוהב מים וחום.
בקיץ הקפידו להשקות אותו פעם בשבוע, בחורף במידה והוא בגינה אין צורך להשקות. כדאי להקפיד על אדמה מדושנת. הצמח אוהב שמש.
ג‘ינג'ר
בניגוד לצמחים האחרים שהזכרנו, בצמח זה השימוש הוא אינו בעלים או בפרחים, אלא בשורש.
לשורש הג‘ינג'ר טעם חזק ויוצא דופן. בתוספת דבש ולימון הוא יכול להעניק לכם חליטה מעולה. אך כמובן שישנם שימושים רבים לג‘ינג'ר במטבח.
המטבח ההודי כמו גם נישות אחרות של המטבח האסייאתי מרבים להשתמש בג‘ינג'רים. קצת ג‘ינג'ר כבוש תמיד בא טוב עם הסושי.
הוא מסייע מאוד להתמודדות עם בחילות וידוע בזכות תכונותיו האנטי ויראליות. יש לו תכונות נוגדות דלקות ואלו מכם הנוהגים להתאמן יוכלו להיעזר בו להפגת הכאבים לאחר האימון.
ניתן לגדל אותו בקלות אפילו מהשורש שרכשתם בסופרמרקט. הג‘ינג'ר אוהב אדמה לחה. הוא רגיש לקור ולא אוהב שמש ישירה.
לבנדר
צמח בעל ניחוח בושם נהדר ממנו ניתן להכין חליטות ולהשתמש בו גם למאפים וקינוחים. הוא נחשב למחזק טעמים ולכן הוא פרטנר למאכלים רבים.
כמו כן הוא נחשב למטהר אוויר מעולה. וגם פריחתו הסגולה היא חגיגה לעיניים. הרפואה המסורתית עושה בלבנדר שימושים רבים.
הוא בולט בתכונותיו המרגיעות ומסייע לבעיות נשימה, בעיות עור, הקלה על מיגרנות ועוד. הוא עשיר בשמנים אתריים אשר יכולים לסייע בהרחקת מזיקים ומצד שני משיכת אורחים רצויים לגינה (חרקים מאביקים).
אפשר לגדל בגינה או בעציצים, רק חשוב להקפיד על שמש ישירה. הוא אוהב אדמה בעלת לחות קלה עד יבשה ואין להגזים בהשקיה.
חשוב שהאדמה תהיה מנוקזת היטב. כדאי לדשן לקראת הפריחה, אך היזהרו מעודף דישון.
ורדים
את הוורדים אנו מכירים בדרך כלל בתור צמח נוי בעל פרחים צבעונים וריחניים. אך האמת שאפשר להכין חליטות מעלי הכותרת וגם מפקעות הוורדים.
למי הוורדים טעם מתקתק עדין ומרענן, יש האומרים שזהו טעם נרכש. נגיעה של מי ורדים משדרגת את הסחלב, אך אפשר לשלב אותו במאפים ועוד מאכלים.
היזהרו כי בכמות מוגזמת טעמו מעט מריר. גם פקעות ורדים יכולות לשדרג מרקים ולשמש להכנת ריבות. מי ורדים יכולים גם לשמש לריכוך השיער וניקוי הפנים.
בין תכונותיו של הורד תכונות אנטי בקטריאליות, אנטי ויראליות ושיפור תפקוד הלב.
הוורדים אוהבים שמש ישירה והרבה מים, אפילו בחורף הם זקוקים להשקיה. יש לדשן אותם פעמיים בשנה.
הבעיה העיקרית עם גידול וורדים היא רגישותם למחלות ומזיקים. בעיקר קימחון, חילדון וכנימות. היו זהירים עם התכשירים שבהם אתם משתמשים. העדיפו חומרים טבעיים ואל תרססו את הפרחים.
פסיפלורה
הפסיפלורה הוא פרי הגדל על צמח מטפס. הצמח מגיע אלינו מהאזורים הטרופיים והסוב טרופיים. טעמו של הפרי חמצמץ-מתקתק, את חליטות התה ניתן להכין מפרחיו.
הפרי עצמו עשיר בוויטמינים וסיבים תזונתיים. אך חליטות התה מהפרחים מאפשרות לנו ליהנות מתכונותיו המרגיעות. הוא טוב להתמודדות עם לחץ, דיכאון ובעיות שינה.
הפסיפלורה גדלה בקלות במזג האוויר הישראלי. היא מתאימה לגינה והיא אוהבת שמש. רק תנו לה משהו להתלפף סביבו כמו גדרות.
היא גדלה מהר וצפויה להניב פרחים ברוב ימות השנה, מלבד חודשי החורף הקרים.
קמומיל
מוכר מאוד בשם בבונג והוא אחד מהצמחים השכיחים ביותר לחליטות תה. טעמו מזכיר במעט תפוח, ויש האומרים עם נגיעה של דבש. יש לו השפעה מעט מרגיעה והוא מצוין בתור תה לפני השינה.
ברפואה המסורתית הוא משמש לטיפול בבעיות בכאבי בטן, בחילות ודלקות. הוא עוזר גם לטיפול בדלקות. את חליטות התה עושים מהפרחים ולא מהעלים.
זהו צמח חד שנתי ולפעמים גם רב שנתי. ניתן לגדל אותו בקלות מזרעים והפריחה מתרחשת כשלושה שבועות לאחר הזריעה. מומלץ לזרוע בסוף החורף.
את ההנבטה יש לעשות במקום מואר ללא שמש ישירה, אך צמח בוגר אוהב שמש ישירה.
לענה שיחנית
ידועה יותר בכינוי שיבא. זהו צמח הגדל בר בישראל, אך להזכירכם צמחי הבר מוגנים. למזלנו הוא נפוץ בגינות. טעמו מריר, אך צריכתו היא בעיקר בזכות תכונותיו.
לשיבא תכונות מעניינות, אך יש להיות זהירים בצריכתה. היא אינה מומלצת בכמויות גדולות מכיוון שיש לה רעילות מסוימת. כמו כן על פי הספרות הרפואית יש לשיבא תכונות אלרגניות.
הרפואה המסורתית עושה בצמח שימוש נגד תולעים במערכת העיכול. הוא ממריץ את פעילות המעיים, אך בכמות גדולה גורם לשלשולים.
הוא גדל היטב באדמה אוורירית ומנוקזת. כדאי להרחיק אותו מצמחים אחרים מכיוון שהוא יפגע בצמיחתם. הוא אוהב שמש מלאה ואינו דורש הרבה השקיה.
מרווה משולשת
אחד מצמחי המרווה הגדלים בר בארץ.
הוא מוכר היטב ברפואה העממית ומיוחסות לו תכונות מגוונות כמו ריפוי דרכי הנשימה, בעיות במערכת העיכול, בעיות חניכיים, ניקוי הכבד, מווסת לחץ דם, מקל על כאבי פרקים ומסייע לניקוי הגוף.
לעיסת העלים יכולה לעזור עם ריח רע מהפה. ניתן לשרוף את עליו עם גחלים על מנת להפיץ ריח נעים, אך עיקר השימוש בו הוא לחליטות תה.
הוא גדול יותר מצמחי המרווה האחרים ולכן דורש עציץ גדול או גידול בגינה. הוא גדל בקלות על כל סוגי הקרקעות ואינו דורש טיפול רב. הוא אוהב שמש מלאה והשקיה מעטה.
ריחן
ידוע גם בשם בזיליקום והוא נמצא בכל מטבח. זהו הרכיב המרכזי של רוטב הפסטו ויש אינספור שימושים אחרים שניתן לעשות בו במטבח.
ניתן להוסיף אותו לפסטה, לפיצה, לסלטים וכריכים והוא תמיד מעניק להם טעם מיוחד. אך לצד הבישול ניתן להשתמש בחליטות ריחן בשל תכונותיו הרבות.
השמנים האתריים שבו יכולים לסייע לבעיות חרדה ומתחים. הוא טוב ללב ומסייע להתמודד עם כאבי פרקים. ישנם זנים שונים של צמחי ריחן וניתן לגדל אותם בבית או בגינה.
הוא אוהב חום, אך שורד את החורף הישראלי. הוא אוהב שמש והרבה מים, אך החיסרון שלו הוא רגישותו למזיקים.