בפוסט הזה אני הולכת לשתף אותך באחד המקומות האהובים עליי בארץ: תל גזר ועין ורדה. אני מודה שאני קצת משוחדת, כי המקום הזה הוא כמו בית בשבילי, מקום שבתור ילדה הייתי מבלה בו הרבה.
למה הייתי מבלה שם כל כך הרבה? התשובה פשוטה – כי הוא נמצא במרחק של רבע שעה הליכה מהבית שלי.
אחרי שחזרנו לישראל, בזמן שהייתי ביסודי, עברנו לגור ביישוב סמוך לתל המהממם הזה. כשהייתי ילדה התל, ובמיוחד המעיין שלידו, היה בחזקת סוד ליודעי דבר ובעיקר לתושבים שגרים ביישובים הסמוכים.
עברו כבר כמה שנים (אפילו די הרבה), על התל כתבו בקבוצות פייסבוק לטיולים ולמעיינות ובמדורים טיולים בעיתונים, ואלו שמו את תל גזר על המפה.
היתרון של טיול בתל גזר הוא די ברור – קל להגיע אליו, הוא נמצא במרכז הארץ, ידידותי לכלבים ולמשפחות, יש מים, נוף יפה ובאביב יש שם גם פריחה מדהימה, בקיצור, ממש לא צריך יותר מזה.
מדי פעם, בסופי שבוע שאני מבקרת את ההורים שלי, אנחנו יוצאים לטיולון בתל. איזה כיף לדעת שבמורד הרחוב שבו ההורים שלך גרים יש אשכרה תל ומעיין!
הפעם ניצלתי שבת אחת נטולת גשם לצאת לטיול.
איפה מתחילים?
את הטיול החלטנו להתחיל הפוך מהזרימה של רוב האנשים באזור ולהגיע קודם כל למעיין עין ורדה. ההגעה לעין ורדה היא פשוטה ויש אליה גם שילוט.
שימי לב שאפשר להגיע למעיין עם אוטו, אבל עדיף להגיע לשם ברכב 4*4, במיוחד בתקופה הזאת שהדרך עלולה להיות בוצית.
באופן אישי, אני חושבת שעדיף להחנות את האוטו לפני הכניסה לשביל האפר בקצה רחוב הגפן שבכרמי-יוסף, ומשם ללכת ברגל. בכל זאת, באנו פה לטייל 😉

מה רואים?
עין ורדה הוא מעיין הבנוי אבן גזית שצורתו עגולה ומעליו עץ תאנה מרשים. לפני אלפי שנים הוא שימש את התושבים של היישוב הקדום גזר שהגיעו אליו כדי לשאוב מים.
לאחר הגשמים, בעונת החורף והאביב, המעיין מתמלא ומימיו צלולים ונעימים. כדאי לדעת שבקיץ האזור נוטה להיות מלא בדבורים אז הוא פחות מומלץ לרביצה 😉
שימו שלב שבסופ"שים המעיין בדרך כלל עמוס, אבל אם אתם בכל מקרה באזור לא הייתי מפספסת טבילה קצרה בו.

מהמעיין חזרנו קצת על צעדינו ועלינו לתל גזר. לא חובה לחזור את כל הדרך, ואפשר לעלות על אחד משבילי האספלט המשמשים את החקלאים באזור – כמובן תוך התחשבות ושמירה על השדות.
מה יש במקום?
תל גזר בנוי מ-26 שכבות של התיישבויות, מהתקופה הכלקוליתית ועד לתקופה הרומית. בתקופה הכנענית והישראלית, היה היישוב בגזר לצומת דרכים מרכזי וחשוב, אבל הוא ירד מגדולתו בתקופה הרומית.
ארכיאולוג בריטי מצא במקום את "לוח גזר" בשנת 1908. הלוח הוא למעשה לוח שנה חקלאי, ועליו הכתובת העברית הקדומה ביותר שנמצאה עד היום. הלוח המקורי נמצא היום במוזיאון באיסטנבול, ובתל אפשר למצוא העתק שלו.

אפשר לרדת למפעל המים שבתל בירידה תלולה ומסודרת (אין שם היום מים), ולחזות בשער הכניסה ליישוב.
עוד נקודה שאסור לפספס הוא מקדש המצבות, מתחם פולחני הכולל אגן אבן אחד ועשר מצבות אבן, שהם סלעים ענקיים בגדלים שונים.
לאורך כל הדרך יש הרבה נקודות תצפית מהממות על כל אזור השפלה ומישור החוף, ובימים של ראות טובה אפשר אפילו לראות מהתל את הים.
תל גזר הוא מקום מושלם לטיול קצר וקל עם המשפחה ועם חברים, ובהחלט אפשר להגיע לשם גם עם כלבים 🙂 המקום הוא אחד מהמקומות האהובים עליי לפיקניק או לפחות לפתיחת קפ"ל קפה, לישיבה מול הנוף ובעיקר – לצפייה בשקיעה.
כמה דברים כלליים
- מתאים למשפחות וגם לזוגות שמחפשים מקום רומנטי לצפות בשקיעה (מומלץ!).
- מתאים להליכה עם כלבים <3
- אל תשכחו להביא שקית לזבל ומים לשתייה.
- אחד המקומות המושלמים לפיקניק, אז תצטיידו מראש באוכל ופק"ל קפה.
- המעיין מתמלא לאחר הגשמים, אך עשוי להיות הומה ילדים בשבתות. בקיץ האזור פחות סימפתי ונוטה להיות מפוצץ דבורים.
- הגעה – הדרך המומלצת ביותר בעיניי היא דרך היישוב כרמי-יוסף. סעו עד קצה רחוב הגפן ותחנו ברחבת האספלט. משם צעדו לכיוון התל והמעיין בהתאם לשילוט (השביל הירוק).